26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Izolarea fonică

Cu zgomotul de fond al unui oraş ne-am obişnuit cu toţii atât de bine, încât uneori ne mai gândim la el doar atunci când lipseşte. Sună oarecum ca un lucru bun, dar, de fapt, aceste zgomote de care scăpăm atât de greu sunt în mare parte responsabile pentru stresul cu care ne luptăm zi de zi.

 

E clar că nu putem lupta cu acest freamăt atunci când ne aflăm în mijlocul lui, dar, când ajungem acasă, liniştea este un factor extrem de important pentru sănătatea psihică şi pentru o odihnă propice. Şi, odată ce problema izolaţiei fonice este rezolvată, puteţi conta pe un confort sporit.

O casă bine izolată

Dacă urmăriţi diminuarea costurilor de exploatare a casei, cum ar fi încălzirea sau răcirea, sistemul termoizolator folosit – pe lângă faptul că va păstra căldura – va reduce într-o anumită măsură şi disconfortul fonic. Cele mai bune materiale izolatoare termic şi fonic, dar şi cele mai des folosite sunt vata minerală şi polistirenul.

Vata minerală bazaltică

Fiind un material care oferă o mare eficienţă termică şi fonică, vata minerală bazaltică are ca principală materie primă roca bazaltică, în amestec cu calcar, cocs şi diverşi lianţi. Pe lângă calităţile termoizolante, acest material reduce şi riscul staţionării undelor sonore între două suprafeţe, oferind o izolaţie excelentă şi în cazul zgomotelor aeriene. Vata minerală bazaltică, disponibilă în plăci, poate fi folosită la pereţii de compartimentare şi la tavanele suspendate ori la izolarea mansardei, ea oferind şi o protecţie foarte mare împotriva propagării incendiilor. Planşeele de etaj şi pardoselile pe şape flotante sau rosturile dintre clădiri pot fi izolate cu acest material, pentru o protecţie sporită la zgomotele de impact şi cele aeriene. În plus, oferă o rezistenţă mare la solicitări mecanice, iar dacă este tratată pentru a fi rezistentă la umiditate, o puteţi folosi şi la acoperişurile în terasă, contând pe stabilitatea şi protecţia la intemperii.

Vata minerală de sticlă

Combinaţia de fibre şi aer stagnat a acestui material îi conferă proprietăţi termo şi fonoizolatoare excelente. Cu alte cuvinte, la fel ca vata bazaltică, ea poate izola întreaga casă, de la subsol la mansardă. Este mai puţin dură decât vata bazaltică, fiind disponibilă în plăci, saltele sau rulouri, dar tocmai această supleţe o face specială: ea poate corecta neregularităţile zidăriei şi poate fi montată cu uşurinţă chiar şi în zone dificile. Pentru a fi eficientă, grosimea ei trebuie să se încadreze în intervalul 8-20 cm şi trebuie protejată de umiditate cu hârtie cerată sau folie de aluminiu, fiind foarte vulnerabilă la vaporii de apă.

Vata minerală bazaltică şi cea de sticlă sunt excelente fonoizolatoare şi, în plus, nu ard, nu întreţin arderea şi reduc propagarea focului, rezistând fără să se topească la temperaturi în jur de 1.000 de grade Celsius.

Polistirenul expandat şi extrudat

Întotdeauna preferat pentru costul redus, greutatea aproape neglijabilă şi usurinţa montării, polistirenul are şi el, pe lângă proprietăţile de bun termoizolant, calitatea de a fonoizola. Însă, trebuie să aveţi grijă la densitatea lui, mai mare (polistirenul extrudat este mai greu şi mai scump), dacă îl folosiţi, de exemplu, la fonoizolarea pardoselilor.

Adevărata problemă – sticla

Cele mai multe zgomote ajung în interior prin ferestre, deşi sticla are calităţi deosebite din punctul de vedere al capacităţii de izolare termică şi fonică. Grosimile mici în care se lucrează cu ea atenuează zgomotele până la nivelul la care devin o problemă.

Într-un număr anterior, am discutat despre proprietăţile care fac din geamul termopan, montat într-o tâmplărie de calitate, un bun termoizolator. Stratul de aer inert închis între două foi de geam, cu baghete de aluminiu sigilate prin membrane cauciucate, vă oferă o protecţie rezonabilă împotriva zgomotelor nedorite. Calităţile sticlei folosite pot fi însă îmbunătăţite. Aerul din componenţa geamului termopan îl puteţi găsi la anumiţi producători înlocuit cu un gaz cu proprietăţi speciale fonoizolante.

Altă soluţie mai puţin folosită în ultimii ani este cea a ferestrei duble, care va îmbunătăţi situaţia prin simplul fapt că este dublă. Materialul tâmplăriei şi tipul ei (cum ar fi structura camerelor vizibile în secţiunea tâmplăriei) contează destul de mult la nivelul capacităţii lor de a amortiza vibraţiile sonore: ramele din PVC şi lemn sunt mai eficiente decât cele din aluminiu sau alte metale.

Bianca SANDA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS